Mai mult de un milion de apartamente noi au apărut în SUA ca parte a avântului postcriză al sectoÂrului construcțiilor, scrie Ziarul Financiar.
Acum, bancherii care au finanțat acest boom se întreabă îngrijorați: au construit oare dezvoltatorii prea mult?
În acest context, oficialii băncii centrale americane au cerut băncilor să determine cum s-ar descurca cu o eventuală scădere cu 35% a prețurilor proprietăților comerciale și cu prăbușirea valorilor apartamentelor construite pentru închiriere. Deși astfel de simulări fac parte din testele anuale de stress ale Fed, instituția a decis să se concentreze mai mult pe astfel de riscuri, reflectând temerile în creștere privitoare la bulele care se formează pe anumite segmente ale pieței imobiliare americane.
La aproape un deceniu de la criza financiară, când prețurile proÂprietăților comerciale au scăzut cu până la 40%, chiar mai mult decât cele ale proprietăților rezidențiale, atât bancherii, cât și autoritățile sunt din nou îngrijorate cu privire la sector.
„Rana crizei s-a vindecat, iar noi, ca industrie, ne gândim că până la urmă aceasta nu este o categorie de active atât de rea, uitând prea repede ce s-a întâmplat”, spune Mary Ann Scully, CEO al Howard Bank din Maryland.